آخرين پست ها
انواع ورق پانچ (مشبک) که ارایه شده است
ورق آجدار
ورق آجدار نوعی از ورق گرم میباشد که دارای بر آمدگی های روی ورق میباشد ، که به اصطلاح به آن گل ورق آجدار گفته میباشد.
نوعی از ورق آجدار که در بازار داخلی بیشترین کاربرد را دارد مشهور به ورق آجدار گل بادامی میباشد.
مورد استفاده ورق آجدار بیشتر در سطوحی میباشد که استحکاک کم باشد و نیاز به این میباشد که سطحی با ورق آجدار پشتیبانی شود که از سر خوردن افراد و اشیاء جلو گیری شود.
ورق آجدار در کشور به صورت فابریک تولید نمیشد و به صورت پِرسی از ورق ساده بود، که البته در سال 1395 کارخانه فولاد مبارکه شروع به تولید ورق آجدار با ضخامت 2 میلیمتر نموده است وتا حدی نیاز به ورق آجدار در این سایز را مورد پوشش قرار داده است.
با توجه به این شرایط آهن مرکزی اقدام به واردات ورق آجدار از سایز 1.8 الی 12 میلیمتر به صورت ابعادی که از رول ورق آجدار بریده میشود و یا صورت SHEET (اصطلاحا ورق آجدار فابریک) با عرضهای 1000-1250-1500 ساخت کشورهای روسیه،کره، چین و... است.
ورق آجدار چیست ؟

نوعی خاص از شکل دهی ورق های نورد گرم و از جنس ST37 می باشد که کاربرد هایی با نیاز اصطکاک بالا دارد.

موارد استفاده از ورق آجدار

از ورق های آجدار در موارد متعددی می توان استفاده نمود ، مانند استفاده در کف اتاق کامیون ها و وانت بار ها، کف زمین های در حال عملیات ساخت و یا راه سازی که به صورت موقت باید عبور و مرور از روی آن انجام گیرد ، ساخت پله های اضطراری ، ساخت دستگاه های صنعتی ، کاربرد های ساختمانی و ده ها کاربرد دیگر …
ورق پانچ و آجدار
پایه این نوع کالاهمان ورق معمولی است که پانچ (سوراخ) شده می باشد و یا به صورت شبکه شبکه (مشبک) دیده می شود.نکته مهم در مورد ورق های پانچ (مشبک) بعد از ضخامت و طول و عرض ورق چشمه ورق پانچ (مشبک) یا همان اندازه سوراخ هاست؛چشمه ورق پانچ غالباً با واحد میلی متر بیان می شود و به مضرب قطر دایره سوراخ اطلاق می گردد.

انواع ورق پانچ (مشبک)

• ورق پانچمشبک گالوانیزه (سفید ⇒ ضخامت بین ۰/۲۲ میلیمتر تا ۸ میلیمتر

• ورق پانچ مشبک نورد سرد (روغنی⇒( ضخامت بین ۰/۵۰ میلی متر تا ۱/۵ میلیمتر

• ورق پانچ مشبک نورد گرم (سیاه⇒( ضخامت بین ۲ میلیمتر تا ۲۰۰ میلیمتر و حتی بالاتر

کاربردهای ورق پانچ و مشبک

• تولید صنایع فلزی و صنایع دکوراسیون

• قابل استفاده در پروژه های صنعتی ، ساختمانی ، بهداشتی ، پتروشیمی، ورزشی ، کشاورزی

• حفاظ برای دکل های مخابراتی

• حفاظی برای نیروگاه های برق

• ساخت حفاظ هایی برای مناطق حساس نظامی و زندان ها

• ساخت حفاظ برای اماکن ورزشی

• جداسازی و دانه بندی در خطوط تولید مواد غذایی و کشاورزی

• ساخت درب هایی برای در پارکینگها ، ورودی منازل و انبارها

• سقف و دیواره های آسانسور

• کاربرد در حفاظ هواکش موتورخانه ها

• کاربرد در ساخت قطعات لوازم خانگی

• کاربرد درایستگاه های اتوبوس

ورق آجدار

نوعی ورق گرم است که برای سطوحی استفاده میشود که از سرخوردن افراد و یا اشیاء جلوگیری می‌کند. برجستگی های پراکنده شده در سطح مقاله ورق آجدار معمولا به شکل بادامی و یا اشکال دیگر است ، سقفهای شیروانی نمونه ای از کاربرد این محصول است. در واقع ورق آجدار نوعی خاص از شکل دهی ورق های نورد گرم و از جنس ST37 می باشد که کاربرد هایی با نیاز اصطکاک بالا دارد.

موارد استفاده از ورق آجدار

از ورق های آجدار در موارد متعددی می توان استفاده نمود ، مانند استفاده در کف اتاق کامیون ها و وانت بارها، کف زمین های در حال عملیات ساخت و یا راه سازی که به صورت موقت باید عبور و مرور از روی آن انجام گیرد ، ساخت پله های اضطراری ، ساخت دستگاه های صنعتی ، کاربرد های ساختمانی و ده ها کاربرد دیگر …

سایز و ابعاد فیزیکی ورق های آجدار

ورق های آجدار معمولا در ضخامت های ۱٫۵ میلی متر تا ۱۰ میلی متر و در ابعاد ۲*۱ متر و ۶*۱٫۵ متر و ۶*۲ متر تولید می شوند. این ورق ها معمولا به صورت شیت شده عرضه می شوند. ولی در موارد خاص می توان آنها را به صورت رول فرم (کلاف یا کویل) نیز عرضه کرد.

ورق های آجدار موجود در بازار ایران را معمولا شرکت های فولاد مبارکه اصفهان ، کشور روسیه و کشور قزاقستان تامین می کنند.
سایز و ابعاد فیزیکی ورق های آجدار

ورق های آجدار معمولا در ضخامت های ۱٫۵ میلی متر تا ۱۰ میلی متر و در ابعاد ۲*۱ متر و ۶*۱٫۵ متر و ۶*۲ متر تولید می شوند. این ورق ها معمولا به صورت شیت شده عرضه می شوند. ولی در موارد خاص می توان آنها را به صورت رول فرم (کلاف یا کویل) نیز عرضه کرد.

ورق های آجدار موجود در بازار ایران را معمولا شرکت های فولاد مبارکه اصفهان ، کشور روسیه و کشور قزاقستان تامین می کنند.
(0) نظر
چگونه فولاد میلگرد تعریف شده است
یلگرد یا آرماتور، فولادی است که در بتن برای جبران مقاومت کششی پایین آن مورد استفاده قرار می گیرد. فولادی که به این منظور در سازه های بتن آرمه به کار می رود به شکل سیم یا میلگرد می باشد. در کشورهای مختلف میلگرد های فولادی با استانداردهای متفاوتی تولید می شوند و در هر استانداردی طبقه بندی مشخصی در ارتباط با خواص مکانیکی فولادها وجود دارد. فولادی که در ایران تولید می شود (طبق استاندارد روسی) به سه گروه تقسیم می شود: فولاد نوع A-1، فولاد نوع A-2 و فولاد نوع A-3
میلگرد در بتن آرمه غالبا به دو شکل میلگرد اصلی (طولی) و عرضی (خاموت) به کار می رود.(البته در قطعات بتنی مثل دیوار برشی از شبکه های آرماتور استفاده می شود که در حقیقت همان آرماتور های طولی متعامد هستند.)
آرماتور طولی ( اصلی ) : هر میلگردی که در راستای طول عضو (تیر یا ستون) باشد نیز طولی نام دارد. این میلگرد عموما برای تحمل نیروهای کششی وارد بر بتن طراحی شده و قطر طراحی شده آن نیز با اختلاف فاحشی بیشتر از آرماتور های عرضی می باشد.
آرماتور عرضی ( خاموت ) : هر میلگردی که در راستای عرض عضو و عمود بر میلگرد طولی باش میلگرد عرضی نام دارد. آرماتور عرضی یا خاموت برای مقاومت در برابر نیروهای برشی و پیچشی در نظر گرفته می شود و عموما به صورت تنگ بسته (چهارگوش) طراحی و اجرا میشه. آرماتور های دیگری مثل ، سنجاقی و میلگردهای U شکل افت و حرارت (در پی ها) نیز می تواند از نوع آرماتورهای عرضی در نظر گرفته شود.

فولاد۱ Aاز نوع صاف بوده و مقاومت تسلیم (تنش تسلیم) و مقاومت کششی (تنش گسیختگی) آن به ترتیب ۲۴۰۰ و ۳۶۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع می باشد. فولاد 2 A از نوع آجدار با مقاومت تسلیم ۳۴۰۰ و مقاومت کششی ۵۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع است، و فولاد 3 A نیز از نوع آجدار با مقاومت تسلیم ۴۰۰۰ و مقاومت کششی ۶۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع است.

امروزه با پیشرفت تکنولوژی نورد و اتوماسیون بالا از نظر کنترل درجه حرارت و سرعت سرد کردن و بهره مندی از سیستم (ترمکس*) این امکان بوجود آمده است که از شمش های با کربن معادل پائین بتوان فولاد نوع A-4( آج 500 یا 500S) را با مقاومت کششی ۶5۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و بالاتر را با قابلیت جوش پذیری و مشخصات مکانیکی مطلوب همراه با شکل پذیری (Ductility) مناسب تولید نمود که کاربرد مناسب آن در بتن مصلح اقتصادی تر، بهینه تر و نهایتا شامل آسیب رسانی کمتری به محیط زیست می باشد. در این تکنولوژی که در نقاط مختلف دنیا ازآن استفاده میشود، دمای میلگرد بعد از طی کردن آخرین مرحله نورد، با عبور از داخل نازل های آب به سرعت کاهش می یابد. درچنین شرایطی فولاد حتی منبع قیمت میلگرد میلگرد در قسمتهای بیرونی تغییر فاز داده و شبکه کریستالی آن به مارتنزیت تبدیل می شود ولی پس از اینکه آرماتورهای برش خورده روی بستر خنک کننده قرار می گیرند، حرارت مرکزی، این فاز را متعادل نموده و در نتیجه میلگرد در سطح بیرون تاعمق کمی دارای جنس سخت بوده ولی قسمت بیشترعمق دارای دارای فاز فریت–پرلیت خواهد بود که ساختار انعطاف پذیری دارد و این تغییرات ساختاری موجب بالا رفتن استحکام میلگرد تولیدی می گردد.
در تولید میلگرد، از شمش با کربن بالا استفاده نشود. روش تولید میلگرد، تکنولوژی ترمکس بوده و کربن معادل (CE) میلگرد، حداکثر 0.5 باشد.
3- شکل پذیری میلگرد حداقل در حد مورد انتظار برای میلگرد A3 باشد، به طوری که میزان ازدیاد طول نسبی آن در طولی معادل 5 برابر قطر، حداقل 16% باشد.

4- کارخانه تولید کننده میلگرد، گواهی سازمان ملی استاندارد را برای تولید میلگردهای آج 500 و آج 520 اخذ نموده و نشان کارخانه و رده میلگرد را برای آن حک کرده باشد. 

از آنجایی که پدیده هایی مثل خستگی(Fatigue) ، و بارهای تناوبی(Cyclic Loads) که مخرب تراز خستگی هستند، (خصوصا در پل ها که به دلیل تکرار تنش های متناوب منجر به شکست فولاد در پائین تر از حد استحکام می شود) و تنش های کششی – فشاری که باعث تشکیل منحنی هیسترزیس**Hysteresis loop) ) می شوند، همگی به طور قابل ملاحظه ای بستگی به میزان شکل پذیری فولاد دارند؛ لذا تهیه شمش مناسب (به ویژه برای میل گردهای آجدار سایز درشت) که به دلیل عناصر آلیاژی با خواص مکانیکی و ساختار میکروسکپی به مراتب مطلوب تر باعث افزایش نسبت استحکام کششی به استحکام تسلیم و بالا رفتن میزان شکل پذیری فولاد می شود، در ساختمان و تأسیساتی که در معرض تنش های لرزشی (Seismic)، دینامیکی ،(Dynamic)و ضربه ای (Impact)است، از اهمیت بیشتری برخوردار می شود. زیرا فولاد می تواند قبل از رسیدن به حد مقاومت کششی دچار شکستگی (ترد شکنی) و نهایتاً فرو ریختگی ساختمان شود.
(0) نظر
استفاده از ورق‌های برای کار در ساختمان سازی
به گزارش پایگاه خبری«عصر ساختمان»، استفاده از ورقهای گالوانیزه 10 فایده خواهد داشت که در مطلب فوق میخوانید:

هزینه کمتر: برای انجام عملیات گالوانیزینگ، در مقایسه با سایر روشهای معمول جلوگیری از خوردگی، نیاز به هزینه کمتری خواهد بود.
هزینه کمتر برای تعمیرات و نگهداری: حتی در شرایطی که انجام عملیات گالوانیزینگ در مقایسه با سایر روشهای جلوگیری از خوردگی، هزینه برتر است، اجرای آن به دلیل عدم نیاز به تعمیرات پرهزینه‏، توصیه می شود.
طول عمر زیاد: طول عمر ورقهای پوشش داده شده با روی‏ در محیط های کاملا خورنده، در حدود 20 تا 30 سال است.
استانداردهای مختلف در خصوص گالوانیزینگ ورقهای فولادی، درزمینه ایجاد پوششهای نازک بحث می کنند و این نشان دهنده آن است که طول عمر و نحوه عملکرد لایه روی‏، برای مصرف کننده قابل اعتماد است.
دوام پوشش: پوشش ایجاد شده از طریق گالوانیزه به دلیل داشتن یک ساختار متالورژیکی خاص، دارای مقاومت مناسب در برابر صدمات مکانیکی، سایش و خوردگی خواهد بود.
محافظت در برابر صدمات محیطی به صورت اتوماتیک: پوششهای گالوانیزه به دلیل آنکه در فولاد نفوذ کرده و به عنوان کاتد عمل می کنند، به همین دلیل خواهد توانست مقاطع ریزموجود در روی سطح فولاد را در برابر صدمات محیطی و خورندگی، محافظت نمایند.
محافظت کامل: پوشش ایجاد شده می تواند کلیه نقاط و سطوح فولاد را اعم از گوشه ها، جاهای کوچک و فرورفتگیها پر نموده و از خوردگی آنها جلوگیری کند. در این زمینه هیچ پوششی بهتر از پوشش گالوانیزه عمل نخواهد کرد.
بازرسی آسان: پوشش گالوانیزه که در میزان قیمت ورق تاثیر دارد را به راحتی و بدون نیاز با هیچ آزمایش مخربی و تنها از طریق چشم می توان کنترل و بازرسی نمودو البته در شرایط خاص که نیاز به ارائه تضمین برای کنترل کیفیت است، نیاز به آزمایشهای مخرب می باشد.
رسیدن به هدف در زمان کوتاه: در صورتی که نیاز باشد از ورقهای گالوانیزه در محل استفاده شود، در این حالت نیاز به صرف زمان برای آماده سازی سطح، رنگ کردن و یا بازرسی نخواهد بود.
تبر آهنی متعلق به عصر آهن سوئد در گاتلند سوئد یافت شده است. از قرن 10 تا 12 در خاورمیانه یک جابجایی سریع در تبدیل ابزار و سلاحهای برنزی به آهنی صورت گرفت. عامل مهم در این جابجائی ، آغاز ناگهانی تکنولوژیهای پیشرفته کار با آهن نبود، بلکه عامل اصلی ، مختل شدن تامین قلع بود. این دوره جابجایی که در زمانهای مختلف و در نقاط مختلفی از جهان رخ داد، دوره ای از تمدن به نام عصر آهن را بوجود آورد.

همزمان با جایگزینی آهن به جای برنز ، فرآیند کربوریزاسیون کشف شد که بوسیله آن به آهن موجود در آن زمان ، کربن اضافه می‌کردند. آهن را بصورت اسفنجی که مخلوطی از آهن و سرباره به همراه مقداری کربن یا کاربید است، بازیافت کردند. سپس سرباره آنرا با چکش‌کاری جدا نموده وم حتوی کربن را اکسیده می‌کردند تا بدین طریق آهن نرم تولید کنند.
محافظت کامل توسط پوشش گالوانیزه: پروسه گالوانیزه وابسته به شرایط آب و هوائی نمی باشد.
از آهن گالوانیزه در ساختن لوازمی مثل لوله بخاری ، کانال کولر ، کابینت آشپزخانه ، شیروانی منازل ، لوله‌های آب و هر جا که احتمال خوردگی آهن و خسارت وجود دارد، استفاده می‌شود. اصطلاح فولاد (Steel) برای آلیاژهای آهن که تا حدود 1،5 درصد کربن دارد و غالبا با فلزهای دیگر همراه، بکار می‌رود. خواص فولاد به درصد کربن موجود در آن ، عملیات حرارتی انجام شده بر روی آن و فلزهای آلیاژ دهنده موجود در آن بستگی دارد. در جدول زیر بروزترین قیمت آهن به همراه ورق گالوانیزه درج شده است.
(0) نظر
X